Τα νέα του Μουσείου

Πρόσκληση για 10ο Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πρόσκληση συμμετοχής στο 10ο Σεμινάριο

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί κάθε χρόνο επιμορφωτικά σεμινάρια τοπικής ιστορίας ειδικώς για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

 

Βασικός σκοπός των σεμιναρίων είναι να μεταδώσουν ουσιαστικές και έγκυρες γνώσεις για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, απευθύνονται σε καθηγητές που αναζητούν πιο εξειδικευμένη γνώση.

 

Παράλληλα, από πέρυσι, στο πλαίσιο των σεμιναρίων διεξάγονται φροντιστήρια για την διδακτική και παιδαγωγική προσέγγιση της ύλης.

 

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, βάσει σειράς προτεραιότητας. Επίσης, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να παρακολουθήσουν ένα ελάχιστο αριθμό ωρών.  Εφόσον η παρακολούθηση είναι επαρκής και με την προϋπόθεση ότι παραδίδεται συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

 

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βιβλιογραφία μαζί με το αντίστοιχο εποπτικό υλικό.

 

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εννέα σεμινάρια, με ποικίλα θέματα. Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν όσοι συμμετείχαν, προέκυψε ότι οι περισσότεροι καθηγητές προτιμούν ολιγόωρα σεμινάρια που διαπραγματεύονται εξειδικευμένα θέματα σε μεγαλύτερο βάθος, σε αντιπαραβολή προς πολύωρα σεμινάρια που καλύπτουν διαχρονικά την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Με το πνεύμα αυτό, τα τελευταία σεμινάρια του Μουσείου είχαν διάρκεια 6-15 ωρών το καθένα και αφορούσαν την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917), τις επιπτώσεις του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (1914-1918), τον Μεσοπόλεμο στη Θεσσαλονίκη (1919-1939)και τη Θεσσαλονίκη του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-41) σε συνδυασμό με τον κατοχικό λιμό.

 

Το 10ο Σεμινάριο του Μουσείου μας θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων που καθιερώθηκε το 2004 και θα έχει ως θέμα τις διώξεις κατά των εβραίων της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου και του εκτοπισμού τους στα στρατόπεδα εξόντωσης (1942-1943).

 

Το σεμινάριο θα διαρκέσει έξι ώρες, ως εξής:

 

Τετάρτη 16.01.2019, ώρα 17.30-19.30

Τετάρτη 23.01.2019, ώρα 17.30-19.30

Τετάρτη 30.01.2019, ώρα 17.30-19.30.

 

Τόπος: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αγίου Μηνά 13 (και Βενιζέλου).

 

Διοργάνωση-Πληροφορίες: Λούση Ναχμία, τηλ. 2310-250406

Διδάσκων: Ευάγγελος Χεκίμογλου (www.chekimoglou.com)

Φροντιστήριο διδακτικής: Ξένια Ελευθερίου

 

Δήλωση συμμετοχής: Ως 31.12.2018 στην ψηφιακή διεύθυνση:

jmth.seminaria@gmail.com, με τα εξής στοιχεία:

 

  • ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
  • ΣΧΟΛΕΙΟ:
  • ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:
  • ΕMAIL:
  • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ EMAIL:
  • ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
  • ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Θέσεις 30 (τριάντα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.-

Ευχαριστούμε.

 

Σημείωμα για το 10ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο:

 

Η καταναγκαστική εργασία, η καταστροφή του νεκροταφείου και ο εκτοπισμός των εβραίων της Θεσσαλονίκης (1942-1943)

 

«Η διατήρηση της μνήμης αποτελεί ασπίδα προστασίας για το μέλλον. Η άβυσσος των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου ξεκίνησε με το μίσος, την προκατάληψη και τον αντισημιτισμό, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για νέα προειδοποιητικά σημάδια» (Κόφι Ανάν)

Διαφέρει και σε τι η Θεσσαλονίκη από τις άλλες ελληνικές πόλεις σε ό,τι αφορά τον εκτοπισμό των Ελλήνων πολιτών εβραϊκού θρησκεύματος; Η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητές του συνιστά βασική προϋπόθεση για να κατανοήσουμε σήμερα, όσο αυτό είναι δυνατόν, τι ακριβώς συνέβη πριν από 75 χρόνια.

Ιστορικά θέματα που θα προσεγγιστούν είναι η βίαιη αποστολή των Εβραίων σε καταναγκαστικά έργα (οδοποιία, μεταλλεία, κ.λπ.) σε διάφορα σημεία της Μακεδονίας, η καταστροφή της εβραϊκής νεκρόπολης και οι διαδοχικές φάσεις του εκτοπισμού των εβραίων στο Άουσβιτς. Έμφαση θα δοθεί στα κοινωνικά χαρακτηριστικά του εργατικού συνοικισμού του Βαρόνου Χιρς μέσω των καταλόγων των απόρων Εβραίων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Φωτογραφίες-πορτραίτα και χάρτες του συνοικισμού θα αποτελέσουν κύριες πηγές για την εξέταση της μικροϊστορίας, με στόχο την παρουσίαση των προσωπικών βιωμάτων των Θεσσαλονικέων Εβραίων με βάση την τάξη, το επάγγελμα, το φύλο και την κατοικία, διαρρηγνύοντας τον μύθο «του πλούσιου Εβραίου εμπόρου».

Για τη διδακτική προσέγγιση των παραπάνω θα πραγματοποιηθεί και η εκπαιδευτική αξιοποίηση των συλλογών του Μουσείου.                  

Λογοτεχνικά βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ, προφορικές μαρτυρίες Θεσσαλονικέων Εβραίων που έζησαν την ιστορία του διωγμού, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες με σχέδια μαθήματος και προτάσεις διδασκαλίας, βιβλία ιστοριογραφίας, βιβλία Παιδαγωγικής και Διδακτικής που προσεγγίζουν τα τραυματικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Εισηγητές:

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. Οικονομικής Ιστορίας, Έφορος του Μουσείου

Πολυξένη Ελευθερίου, Μ.Α., Υπ. Δρ Διδακτικής της Ιστορίας, Συνεργάτρια