Συλλογές

Θρησκευτική ζωή - γιορτές

  • 05022014-thriskeutiki-zwi-giortes
  • 05022014-thriskeutiki-zwi-giortes
  • 05022014-thriskeutiki-zwi-giortes
Δεύτερο δωμάτιο: Θρησκευτική ζωή


Οι εκθεσιακοί χώροι του πρώτου ορόφου παρέχουν στον επισκέπτη μία συνολική εικόνα της θρησκευτικής, καθημερινής και οικονομικής ζωής των Εβραίων της πόλης.


Ραβίνοι

Ο ραβίνος (=δάσκαλος) είναι ένας από τους κύριους λειτουργούς της εβραϊκής κοινότητας. Αρχικά, οι ραβίνοι  είχαν κυρίως δικαστικές αρμοδιότητες. Με το πέρασμα του χρόνου, απέκτησαν και άλλα καθήκοντα, όπως τη διδασκαλία και την ερμηνεία του Νόμου καθώς και τις αρμοδιότητες του πνευματικού ηγέτη και του πρωτοστάτη των προσευχών. Μετά την καταστροφή του Ναού το 70 π.κ.π., το σώμα των ιερέων έπαψε να υφίσταται και οι ραβίνοι είναι πλέον αρμόδιοι για τις θρησκευτικές ανάγκες της κοινότητας καθώς και για την επίσημη εκπροσώπηση της.


Μοέλ & Σοχέτ

Ο  Μοέλ  είναι ο λειτουργός που τελεί τις περιτομές και είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο σε κάθε εβραϊκή κοινότητα. Καθήκον του είναι η τέλεση της περιτομής την όγδοη μέρα από τη γέννηση κάθε αγοριού.
Άλλος σημαντικός λειτουργός είναι ο Σοχέτ, ο θρησκευτικός σφαγέας. Οι νόμοι που διέπουν τη διατροφή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι καθώς καθορίζουν ποια ζώα πρέπει να θανατώνονται, ποια μέρη τους επιτρέπεται να καταναλωθούν και με ποιο τρόπο. Επιπλέον, ο σοχέτ πρέπει να διαθέτει και κτηνιατρικές γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσει στο ζώο τυχόν ασθένειες που το καθιστούν ακατάλληλο για βρώση.


Πέσσαχ

Το Πέσσαχ γιορτάζεται την άνοιξη και όπως όλες οι εβραϊκές γιορτές καθορίζεται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Είναι μία από τις τρεις γιορτές του Προσκυνήματος, στις οποίες όλοι οι Εβραίοι άνδρες έπρεπε να παρίστανται σε  τελετές θυσίας στο Ναό της Ιερουσαλήμ. Οι άλλες δύο είναι το Σουκότ  (η Σκηνοπηγία) και το Σαβουότ (η Πεντηκοστή). Και οι τρεις γιορτές συνδέονται με την Έξοδο από την Αίγυπτο, τα χρόνια της περιπλάνησης στην έρημο του Σινά και την Παράδοση του Νόμου στο Μωυσή στο όρος Σινά.


Χανουκά

Το Χανουκά είναι μία λιγότερο σημαντική γιορτή, που όμως γιορτάζεται από τους Εβραίους εδώ και 2200 χρόνια. Είναι, επίσης, μία από τις λίγες γιορτές που έχει παραμείνει αναλλοίωτη όλο αυτό το διάστημα.


Πουρίμ

Το Πουρίμ γιορτάζεται στην αρχή της άνοιξης και αναφέρεται, όπως και το Χανουκά, στην επιβίωση του εβραϊκού λαού και των αξιών του. Η γιορτή βασίζεται σε μία εύγλωττη αφήγηση του Βιβλίου της Εσθήρ.