Δραστηριότητες 2017 -2018
Επέκταση των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου
Η επέκταση των μόνιμων εκθέσεων εν όψει της παράδοσης του νέου χώρου στο Μουσείο (μελέτη, συγγραφή και επιλογή φωτογραφικού υλικού), καθώς και η ανανέωση των υφισταμένων εκθέσεων αλλά και η αντικατάσταση του περιεχομένου της λαογραφικής συλλογής με αντικείμενα που δεν είχαν εκτεθεί μέχρι τώρα.
Παρουσίαση έκθεσης στην Κολωνία
Ολοκληρώθηκαν οι συνεννοήσεις και επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ινστιτούτο Goethe και το πρώην Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (νυν Momus) για την παρουσίαση έκθεσης στην Κολωνία την άνοιξη του 2020, με πυρήνα την έκθεση «Διαιρεμένες Μνήμες», αλλά διευρυμένη με μεγάλο αριθμό αντικειμένων από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου μας.
Νέο σύστημα οπτικοακουστικής ξενάγησης
Πραγματοποιήθηκε η δημιουργία και εγκατάσταση νέου, προηγμένου συστήματος οπτικοακουστικής ξενάγησης στο Μουσείο.
Mapping the Childhood-Οι εβραίοι μαθητές, 1939-1943
Σε συνεργασία με το ΑΠΘ και την υποστήριξη της Claims, του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων εκπονήθηκε ερευνητικό πρόγραμμα, με στόχο την ψηφιακή χαρτογράφηση των εβραίων μαθητών της περιόδου 1939-1943, με βάση τα διασωθέντα αρχεία των σχολείων.
Έκδοση και παρουσίαση της αναφοράς του Δαούτ Λεβή
Το Μουσείο ολοκλήρωσε την προετοιμασία, εξέδωσε και παρουσίασε στο κοινό το έργο του Δαούτ Λεβή «Rapporto sovre la Communita Djudia de Thessaloniki».
Σεμινάρια
Πραγματοποιήθηκαν τρία νέα 9ωρα σεμινάρια σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης: Το 10ο σεμινάριο, με θέμα «Μεσοπόλεμος», το 11ο σεμινάριο, με θέμα «Η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα» και το 12ο σεμινάριο, με θέμα «Οι ανθεβραϊκοί διωγμοί στη Θεσσαλονίκη, 1942-1943). Συνολικά ικανοποιήθηκαν 150 αιτήματα καθηγητών για παρακολούθηση των εν λόγω σεμιναρίων. Εκτός από τη διδασκαλία (Ε. Χεκίμογλου), τα σεμινάρια περιέλαβαν και φροντιστήρια διδακτικής στην τάξη (Πολ. Ελευθερίου).
USC Shoah Foundation Institute for Visual History Archive and Education
Εγκαταστάθηκε στη βιβλιοθήκη του Μουσείου η βάση δεδομένων του Ιστορικού Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών του USC Shoah Foundation Institute for Visual History Archive and Education, η οποία είναι διαθέσιμη για τους ερευνητές.
Νέα Συλλογή
Το Μουσείο ξεκίνησε τη δημιουργία συλλογής τούβλων με ενδείξεις κατασκευής από εβραϊκή επιχείρηση. Προέρχονται εν μέρει από οικογένειες αλλά κυρίως από μπάζα που ανασκάπτονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, με πιθανή απώτερη προέλευση από το παλαιό νεκροταφείο.
Δραστηριότητες 2019 -2020
Επέκταση εγκαταστάσεων
Στις 27 Οκτωβρίου 2019 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του μουσείου, η οποία χρησιμοποιήθηκε παραγωγικά μέχρι το τελευταίο εκατοστό, για την δημιουργία και παρουσίαση νέων εκθέσεων και εφαρμογών, καθώς και την εγκατάσταση ενός λειτουργικού πωλητηρίου.
Επέκταση και ανανέωση της μόνιμης έκθεσης
Η επέκταση του μουσείου έδωσε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να επεκταθεί στο πολλαπλάσιο η αφιερωμένη στη μνήμη του Simon Marks έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και να ανανεωθούν τα υφιστάμενα εκθέματα των μόνιμων εκθέσεων. Το έργο επιχορήγησε το Michael Marks Charitable Trust.
Σεμινάριο για δασκάλους
Τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σεμινάριο τοπικής ιστορίας για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σεμινάριο είχε σύντομη διάρκεια (12 διδακτικές ώρες) και πειραματικό χαρακτήρα, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο γνώσεων και ενδιαφέροντος των δασκάλων, δεδομένου ότι τα 13 προηγούμενα σεμινάρια απευθύνονταν σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Σεμινάριο για ξεναγούς
Μετά τη διαπίστωση ότι συχνά ξεναγοί που ξεναγούν μέσα στο μουσείο αναφέρουν ιστορικές ανακρίβειες (ή μακρηγορούν σε θέματα ξένα προς την εβραϊκή παρουσία) πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τη συνεργασία του συλλόγου ξεναγών για τα μέλη του, με 40 συμμετοχές.
Οι συναγωγές της Σμύρνης
Πραγματοποιήθηκε περιοδική έκθεση φωτογραφιών με αντικείμενο τις συναγωγές της Σμύρνης, τις οποίες παραχώρησε ο φωτογράφος κ. Σακάτης. Στο άνοιγμα της έκθεσης ο έφορος του μουσείου αναφέρθηκε στις ομοιότητες και τις διαφορές της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.
Διεθνής ημέρα μουσείων
Λόγω του lockdown, η συμμετοχή μας στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων έγινε ψηφιακά, με βραχεία παρουσίαση της συλλογής πλινθοκεράμων του μουσείου, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία των εβραιόκτητων επιχειρήσεων της εποχής.
Δραστηριότητες 2020 -2021
Έκδοση άλμπουμ με τα τραγούδια των εβραίων της Ελλάδας
Με εξωτερική χορηγία, ομάδα ειδικών ερευνά την εβραϊκή μουσική παράδοση, συγκεντρώνει υλικό για την έκδοση από το μουσείο μουσικού άλμπουμ και τη δημιουργία «μουσικού αρχείου» σε αυτό.
Δημιουργία μόνιμης έκθεσης για την εβραϊκή μουσική στην Ελλάδα
Με εξωτερική χορηγία διαμορφώνεται από ειδική μουσειολόγο μία αίθουσα του μουσείου μας σε μόνιμη έκθεση για τη μουσική των εβραίων στον ελληνικό χώρο, όπου θα παρουσιάζονται τραγούδια, μουσικές, στίχοι, φωνόγραφοι, δίσκοι, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και συναφή στοιχεία.
Διαδικτυακές ξεναγήσεις στα σχολεία
Τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ξεναγήσεις, εξυπηρετήθηκαν διαδικτυακά από την υπεύθυνη των ξεναγήσεων. Η ψηφιακή ξενάγηση στο χώρο του μουσείου είχε το πλεονέκτημα ότι κάθε σχολική τάξη «έβλεπε» το μουσείο μας από την οθόνη της αίθουσάς της. Στη συνέχεια η υπεύθυνη απαντούσε σε ερωτήσεις των μαθητών. Αν και δεν έχει την αμεσότητα της φυσικής παρουσίας, το σύστημα αυτό επέτρεψε την ταυτόχρονη ξενάγηση σε μεγάλο αριθμό μαθητών.
Διαδικτυακές διαλέξεις και παρουσιάσεις
Ο έφορος του μουσείου πραγματοποίησε διαδικτυακές διαλέξεις για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης κατά τον 12ο αιώνα (στην αγγλική, Ευρωπαϊκή Ημέρα Εβραϊκών Μουσείων), για αδιερεύνητα σημεία της ιστορίας των εβραίων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας (στην αγγλική με ρωσική μετάφραση, Εβραϊκό Μουσείο Μόσχας) και για την εν γένει εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα (στην ελληνική, Σύλλογος Ξεναγών). Ο ίδιος συμμετείχε σε δια-μουσειακή διαδικτυακή συνάντηση (διευθυντές τοπικών μουσείων), σχετικά με τα προβλήματα και την προβληματική των μουσείων έναντι της πανδημίας. Τέλος ο έφορος και η υπεύθυνη ξεναγήσεων παρουσίασαν θέματα σε μεταπτυχιακό σεμινάριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ολοκλήρωση του εσωτερικού συστήματος οπτικοακουστικής ξενάγησης
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συστήματος οπτικοακουστικής ξενάγησης με τοποθέτηση QR που πλέον υπάρχουν σε όλο το μουσείο (στην επέκταση και στα παλαιά τμήματα που ανανεώθηκαν). Πολλαπλάσιο υλικό (εικόνες και κείμενα) από το παρουσιαζόμενο είναι πλέον προσιτό σε πέντε γλώσσες.
Ετοιμασία ψηφιακής έκθεσης στην Κολωνία
Η πανδημία έφερε πλήρη ανατροπή στην παρουσίαση της εν λόγω σύνθετης έκθεσης (στην οποία το μουσείο συμμετάσχει με έκθεση για την εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης στην περίοδο 1941-1945). Η γερμανική πλευρά που χρηματοδοτεί άμεσα την εν λόγω δραστηριότητα αποφάσισε η έκθεση να παρουσιαστεί ψηφιακά και να εγκαινιαστεί στις 12 Οκτωβρίου 2021 (επέτειο απελευθέρωσης της Ελλάδας από τη γερμανική κατοχή). Η ψηφιακή προσαρμογή της έκθεσης ισοδυναμεί με παραγωγή νέας έκθεσης, η οποία διοργανώνεται με την ταυτόχρονη συμμετοχή του γενικού υπεύθυνου, των επιμελητών του ΜΟΜUS, των υπευθύνων του μουσείου της Κολωνίας, του δικού μας μουσείου, καθώς και του γραφείου που έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση του υλικού της έκθεσης με ειδική σύγχρονη τεχνολογία.
Καταλογογράφηση υλικού του μουσείου
Εν όψει της προετοιμασίας προγράμματος για τη γενική ψηφιοποίηση της Κοινότητάς μας, ο έφορος και η ειδική γραμματέας κατάρτισαν συγκεντρωτικούς και αναλυτικούς καταλόγους από όλα τα στοιχεία που διαθέτει το μουσείο.
Βίντεο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σααδή Λεβή
Ετοιμάστηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του μουσείου βίντεο ολιγόλεπτης διάρκειας προς τιμήν του εκδότη, δημοσιογράφου, ποιητή, μελωδού και εκσυγχρονιστή Σααδή Λεβή (1820-1904), για τον οποίον η διεθνής βιβλιογραφία συνεχώς διογκώνεται, αλλά στην γενέτειρά του είναι ελάχιστα γνωστός.
Βίντεο εις μνήμη Μάνου Μαλαμίδη
Ετοιμάστηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του μουσείου βίντεο ολιγόλεπτης διάρκειας στη μνήμη του συλλέκτη Μάνου Μαλαμίδη (1952-2020), ο οποίος είχε συνδιοργανώσει έκθεση τεκμηρίων με το μουσείο μας και του είχε προσφέρει απλόχερα αντίγραφα από τη συλλογή του, κυρίως έγγραφα σχετικά με την κατοχή και την καταλήστευση των εβραϊκών περιουσιών.
Δραστηριότητες 2023 -2024
Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις του για την προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής εβραϊκής ιστορίας και του Ολοκαυτώματος συμμετέχοντας με το workshop της Επιστημονικής Υπεύθυνης, Δρος Ξένιας Ελευθερίου, με τίτλο: "The Holocaust of the Jews of Thessaloniki through Art, Literature, Music and Monuments" σε τριήμερο σεμινάριο για Έλληνες και Αλβανούς εκπαιδευτικούς με τη διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, το Memorial de la Shoah και το EuroClio - European Association of History Educators.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να διευρυνθεί η εκπαίδευση για την εβραϊκή ιστορία του 20ού αιώνα και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, μέσα από την ενημέρωση και την προβολή τοπικών πτυχών του Ολοκαυτώματος σε περιοχές της Ελλάδας.
Το σεμινάριο έλαβε χώρα από την Τρίτη 2 Απριλίου έως και την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 στα Ιωάννινα και απευθυνόταν σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 40 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και την Αλβανία παρακολούθησαν το πρόγραμμα που περιελάμβανε ομιλίες και workshops από εξειδικευμένους παιδαγωγούς και ερευνητές, όπως και παρουσίαση διδακτικών εργαλείων για τους εκπαιδευτικούς.