Παιδικό δωμάτιο

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Οι Εβραίοι μαθητές της Θεσσαλονίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα

Σε συνεργασία του ΑΠΘ (Έδρα Εβραϊκών Σπουδών) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Ιστορικό Αρχείο), πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα σε σχολικά αρχεία και συγκεντρώθηκαν στοιχεία για εβραίους μαθητές και μαθήτριες που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια πριν το Ολοκαύτωμα. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στην ψηφιακή εφαρμογή «Χαρτογραφώντας τη μνήμη» , η οποία περιέχει πληροφορίες για το όνομα, το επίθετο, το πατρώνυμο, το επάγγελμα του πατέρα, τη διεύθυνση, το σχολείο και την τάξη φοίτησης κάθε μαθητή, και τέλος την πληροφορία αν επιβίωσε του Ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς, για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά το μέλλον δεν ήρθε ποτέ. Από τα αρχειακά τεκμήρια διαπιστώθηκε ότι το 1943 ζούσαν 7.500 μαθητές στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1945 μόνον 58. Τα μοναδικά τεκμήρια που διαθέτουμε για την ύπαρξη χιλιάδων παιδιών που θανατώθηκαν στα κρεματόρια είναι φωτογραφίες, ρούχα και αντικείμενα. Μερικά από αυτά συγκεντρώθηκαν στο «παιδικό δωμάτιο», όπου τοποθετήθηκε ένας υπολογιστής μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες από την εφαρμογή «Χαρτογραφώντας τη μνήμη».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Claims Conference και τη βοήθεια του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκης και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.