Προηγούμενες Εκθέσεις

ΕΚΘΕΣΗ "ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950"

Το Goethe Institut, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση «ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η Απόσταση ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα».

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην έκθεση με ένα αυτοτελές τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει ιστορικά τεκμήρια (έγγραφα και φωτογραφίες), φιλμς και προβολές εγγράφων χωρισμένα σε τέσσερα μέρη:

Το πρώτο μέρος παρουσιάζει νέα τεκμήρια με θεματικό άξονα τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης τις δραστηριότητες, την πολιτική συμπεριφορά τους και τα προβλήματά τους πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει νέα τεκμήρια για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη από τη σκοπιά του εβραϊκού πληθυσμού της στο χρονικό διάστημα 9.4.1941-6.2.1943.

Το τρίτο μέρος παρουσιάζει τεκμήρια για χρονικό του εκτοπισμού των εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου, την οριοθέτηση των γκέτο, το διαμετακομιστικό στρατόπεδο του Μπαρόν Χιρς, την λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών καθώς και τη «διαγραφή» των εβραίων από τους καταλόγους των Θεσσαλονικέων (1943).

Το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει φωτογραφίες επιζώντων από το κοινοτικό αρχείο) και συνεντεύξεις από εβραίους της Θεσσαλονίκης γεννημένους μετά το 1941 (φιλμ).