Εκδόσεις

Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων

  • 17102023-ta-tragoudia-tou-olokautwmatos-twn-ellinwn-evraiwn
  • 17102023-ta-tragoudia-tou-olokautwmatos-twn-ellinwn-evraiwn
  • 17102023-ta-tragoudia-tou-olokautwmatos-twn-ellinwn-evraiwn
  • 17102023-ta-tragoudia-tou-olokautwmatos-twn-ellinwn-evraiwn

Η έκδοση Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων παρουσιάζει για πρώτη φορά, σε ένα τόμο και ηχογραφημένα, τα τραγούδια που γράφτηκαν από τους Έλληνες Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και σε συγχρηματοδότηση φορέων European Jewish Fund, Claims Conference και της έδρας εβραϊκών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα τραγούδια της περιόδου του Ολοκαυτώματος είναι στην πλειοψηφία τους διασκευές δημοφιλών τραγουδιών της εποχής από το ευρωπαϊκό ρεπερτόριο όπως για παράδειγμα η «Λιλή Μαρλέν» που έγινε «Γίνεται προσκλητήριο στη Σταύρου Βουτυρά», είτε ελληνικών τραγουδιών όπως δημοτικά τραγούδια της υπαίθρου και ρεμπέτικα. Για παράδειγμα, το βουκολικό άσμα «Βοσκοπούλα ήμουνα» έγινε «Εβραιοπούλα ήμουνα». Βλέπουμε πως πάνω σε υπάρχουσες μελωδίες προσαρμόζονται νέοι στίχοι που μιλούν για τις ελπίδες ή τους φόβους τους, την αγάπη τους για την πατρίδα τους την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, ενώ πολλές φορές γίνονται πηγές ιστορικών πληροφοριών για το ιστορικό του διωγμού. Τα τραγούδια ανήκουν σε τρεις βασικές κατηγορίες· αυτά που γράφτηκαν στο γκέτο του Βαρώνου Χιρς της Θεσσαλονίκης, μέσα στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και τέλος, αυτά που γράφτηκαν από επιζώντες μετά από το Ολοκαύτωμα.

Τα τραγούδια προέκυψαν μετά από πολυετή έρευνα της Μαριάντζελας Χατζησταματίου μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, μέσα από την βιβλιογραφία του Ολοκαυτώματος, το αρχείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και από το έργο του επιβιώσαντος Μωσέ Αελιόν. Τα τραγούδια, ή μάλλον οι στίχοι τους, λειτουργούν σαν κάψουλες πληροφοριών που μέσα τους κλείνουν τον κόσμο όπως των έβλεπαν οι άνθρωποι αυτοί στις πιο ζοφερές στιγμές της ύπαρξής τους.

Η έκδοση περιλαμβάνει ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία τεκμηρίωσης του υλικού, τους στίχους των τραγουδιών, βιβλιογραφικές αναφορές για τον ερευνητή, ενώ περιλαμβάνει κωδικό QR για ακρόαση στο διαδίκτυο.

            Η Μαριάντζελα Χατζησταματίου και το μουσικό σχήμα Pellegrinaggio al levante υπό την διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτίδη συνέπραξαν με μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί σωστά το ύφος του κάθε τραγουδιού, αλλά και με σεβασμό στο κείμενο και την ιστορική πληροφορία. Τον τόμο προλογίζουν εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Λέων Ναρ, η Μπέττυ Μαγρίζου, ο καθηγητής Γιώργος Αντωνίου και τέλος, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ.

 

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και πωλείται και στο πωλητήριο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης καθώς σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

https://alexandria-publ.gr/shop/ta-tragoudia-tou-olokaftomatos-ton-ellinon-evreon/

 

Συντελεστές:

Έρευνα, συγγραφή κειμένων και διεύθυνση παραγωγής: Μαριάντζελα Χατζησταματίου

Ενορχηστρώσεις, μουσική παραγωγή: Νίκος Παναγιωτίδης

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο S Recordings, Αγίου Νικολάου 51, Βόλος

Ηχοληψία, μίξη, παραγωγή: Σπύρος Χαρμάνης

Mastering: Master Gravas, New York, NY

 

Pellegrinaggio al levante Ensemble

Παίζουν οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά)

Νώντας Αδάμος: ακορντεόν, Θεμιστοκλής Βαγενάς: βιολοντσέλλο, Ελεάννα Βαρελά: τραγούδι, Παναγιώτης Γαλανόπουλος: πιάνο, Κώστας Γεδίκης: μπουζούκι, μπαγλαμά, Στέφανος Κωστόπουλος: τραγούδι, κιθάρα, λαούτο, Δέσποινα Λουκίδου: βιολοντσέλλο, Μιχάλης Μελέτης: νέυ, Απόστολος Μητράς: βιολί Ι, Αγγελική Μπατίστα: βιολί ΙΙ, Νικόλαος Μούτσελος: φλογέρες, κρουστά, Νικόλας Μυλωνάς: κρουστά, Νίκος Παναγιωτίδης: τραγούδι, λάφτα, κιθάρα κλασική & ακουστική, θεόρβη, λάφτα, μπαγλαμά, φυσαρμόνικα, Ισαάκ Σασών: τραγούδι, Γεώργιος Σκίμπας: βιόλα, Μαριάντζελα Χατζησταματίου: τραγούδι & απαγγελία.

και οι μαθητές

Δάφνη Ιωαννίδη: τραγούδι, Μυρσίνη Παναγιωτίδου: σοπράνο & άλτο φλογέρες, φλάουτο, Άγγελος Παναγιωτίδης: τρομπέτα, Ελένη Χαλβέ: τραγούδι

 

Σύνδεσμοι για ακρόαση:

https://youtube.com/playlist?list=PLa-jfKKSuwPIdTUh3E2pf_HxvOG9_z2H5&feature=shared