Προηγούμενες Εκθέσεις

Μια πόλη αναζητεί τις Κεϊλότ της: Αόρατα πολιτισμικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

  • 08072015-a-city-in-search-of-its-keilot-of-invisible-cultural-monuments-of-thessaloniki
  • 08072015-a-city-in-search-of-its-keilot-of-invisible-cultural-monuments-of-thessaloniki
  • 08072015-a-city-in-search-of-its-keilot-of-invisible-cultural-monuments-of-thessaloniki

Η έκθεση με τίτλο «Μια πόλη αναζητεί τις Κεϊλότ της: Αόρατα πολιτισμικά μνημεία της Θεσσαλονίκης» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2015, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30)

Την έκθεση διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ευάγγελου Χεκίμογλου και διήρκεσε έως τις 28 Ιουνίου 2015.

Οι «Κεϊλότ» (πληθυντικός της λέξης «κεϊλά») ήταν οι μικρές εβραϊκές κοινότητες, αντίστοιχες προς τις χριστιανικές ενορίες, που σχηματίσθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά από την εγκατάσταση των εβραίων της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Δυτικής Ευρώπης. Η έκθεση προσδιόριζε με μεγάλη ακρίβεια τις αρχικές θέσεις των συναγωγών κάθε «κεϊλά», πάνω στο σημερινό χάρτη της Θεσσαλονίκης σε δύο μεγάλες περιοχές της πόλης, στο τετράγωνο Βενιζέλου-Εγνατίας-Αγίας Σοφίας-Προξένου Κορομηλά και στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς.

Ακόμη, παρουσιάζονταν οι καταλυτικές συνέπειες της πυρκαγιάς του 1917 πάνω στον πληθυσμό της περιοχής αυτής που ήταν κατά 85% εβραϊκός, ενώ προσδιορίζονταν γεωγραφικά οι νέες συνοικίες των εβραίων πυροπαθών, που είχαν απομείνει άστεγοι μέσα από τις διαδικασίες της ανοικοδόμησης. Από τις συνοικίες αυτές απέμειναν στη μνήμη μόνον τα ονόματά τους (151, 6, Κάμπελ, Καλαμαρί, Μπαρόν Χιρς, Στασιονίκα, Αγία Παρασκευή, Ρεζί Βαρδάρ).

Τέλος, γινόταν αναφορά στο συστηματικό αντισημιτισμό της περιόδου του μεσοπολέμου, που είχε ως αποκορύφωμα τον εμπρησμό της συνοικίας Κάμπελ.

Η έκθεση εμπλουτίστηκε με άφθονο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου - 28 Ιουνίου 2015