Προηγούμενες Εκθέσεις

«Βανγκάρντ», 2013

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Πτέρυγα Ανδρέα Σεφιχά, η έκθεση "Βανγκάρντ", με έργα 9 ξένων και 3 ελλήνων καλλιτεχνών. Πολλά από τα έργα ήταν βίντεο και installations. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η κυρία Άννα-Μαρία Καντά, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο και με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κόδρα και διήρκησε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κόδρα περιλάμβανε την κοινή επανέκθεση δύο εκθέσεων παραγωγής του Μουσείου μας Πολυχώρο Τέχνης Remezzo, στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα 2 της Καλαμαριάς. Η επανέκθεση είχε τον ενιαίο τίτλο "Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι".

Περιελάμβανε την έκθεση του Μουσείου «Μία πόλη αναζητά τις «Κεϊλότ» της: αόρατα πολιτισμικά μνημεία της Θεσσαλονίκης», η οποία προσδιορίζει με βάση αρχειακά έγγραφα τις ακριβείς θέσεις των παλιών συναγωγών της Θεσσαλονίκης.

Περιελάμβανε επίσης την παλαιότερη έκθεση του Μουσείου «Με δικά τους λόγια», η οποία χρησιμοποιεί επίσης αρχειακά τεκμήρια για να αναδείξει τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Φοιτητές του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αξιοποίησαν το αρχειακό στοιχείο για να συνδέσουν με εικαστικό τρόπο τις δύο εκθέσεις.